Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-04@16:23:13 GMT

درس هایی که القاب حضرت زهرا(س) به عالم می دهد

تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۸۳۴۶۴

درس هایی که القاب حضرت زهرا(س) به عالم می دهد

حجت الاسلام خانجانی با اشاره به «ممتحنه» خوانده شدن حضرت زهرا(س)، گفت: آموزه بزرگ این لقب، توکل به خدا در امتحانات و ابتلائات زندگی است که همین یک ویژگی یعنی صبوری و توکل سبک زندگی ما را دستخوش تحولات عظیم می کند.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت جانسوز حضرت زهرای مرضیه(س) و به منظور بررسی شمه ای از سبک زندگی فاطمی که در القاب و اوصاف آن حضرت(س) تبلور یافته با حجت الاسلام «قاسم خانجانی»، استاد تاریخ اسلام و عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت وگویی داشته ایم که مشروح آن تقدیم حضورتان می شود:

 

حضرت فاطمه زهرا(س) القاب فراوانی دارند که در احادیث و روایات به آنها اشاره شده است، فلسفه اطلاق این القاب چیست؟

 

قبل از پاسخ مقدمه ای را بیان می کنم که ویژگی ها و در حقیقت خصوصیات و برجستگی ها و امتیازات شخصیتی و تربیتی حضرت زهرا(س) ذیل آن مشخص می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

القاب بسیاری برای آن حضرت(س) در کتاب ها و منابع تاریخی و روایی می توانیم ببینیم یعنی حداقل بالای یکصد لقب را برای حضرت فاطمه(س) با تعابیر مختلف و به نسبت و تناسب شخصیت ایشان ذکر کرده اند که هریک دلالت بر یک وجه از شخصیت شان دارد. در این میان برخی از القاب مخصوص حضرت زهرا(س) است، یعنی در حقیقت به شکلی است که این لقب نَه قبلا به کسی داده شده بود و نَه بعدا به کسی داده شد.

 

برای مثال «سیدة النسا العالمین» بعد از حضرت خدیجه(س) به ایشان داده شد، اهل سنت به ویژه در مقابل این لقب حضرت زهرا(س) موضع می گیرند و این لقب را بیشتر برای حضرت خدیجه(س) می دانند.

 

 توجه به معانی عمیق این القاب چه قدر می تواند سبک زندگی یک مسلمان معتقد را تحت تاثیر قرار دهد؟

 

طبیعتاً ابعاد تربیتی فراوانی را سبب می شود. در این مورد به ذکر چند نمونه می پردازم،  یکی از رایج ترین القاب حضرت(س)، «زهرا» است، زهرا برای حضرت فاطمه اسم نیست، اسم ایشان، «فاطمه» و لقب شان «زهرا» است.

 

زهرا که برخی لقب ها مثل زهره را نیز از همین ماده زهرا برای حضرت قایل شده اند بیشتر برگرفته از آن روایت مشهور است که درباره نوع عبادت حضرت مطرح شده که بسیار قابل توجه  و تامل است به ویژه برای بانوانی که می خواهند به سبک و سیره حضرت توجه کرده و آن را الگوی زندگی شان قرار دهند.

 

در روایت آمده است که درخشندگی و نورانیت محراب عبادت حضرت فاطمه(س) تا آسمان امتداد داشت و به همین دلیل به ایشان زهرا می گفتند. زهرا یعنی درخشنده و از این بابت در ارتباط با نوع عبادت حضرت این روایت وجود دارد.

کثرت و خلوص در عبادت و نورانیت در عبادت حضرت فاطمه(س) به اندازه ای است که در حقیقت یک لقب اختصاص به این حالت نورانی  دارد که همان زهرا است.

 

در این مجال می خواهم این استفاده را از لقب «زهرا» داشته باشم که اگرچه نمی توانیم به همان کیفیت اما به تبعیت و پیروی از آن حضرت(س) می توانیم نوع عبادت، ارتباط مان با خدا، نوع مناجتمان و نوع نمازمان را آن قدر ارتقا ببخشیم که یک بارقه و یک نور ولو اندکی از آن نورانیت مطلق حضرت فاطمه(س) در زندگی ما معتبر شود و ما هم یک بخش از آن زهرایی بودن و درخشندگی در عبادت را داشته باشیم و این رویه را در سبک زندگی خود جاری و ساری کنیم.

 

به دیگر القاب حضرت فاطمه(س) که کمتر به آن پرداخته و به نظرتان نسخه ای برای درمان سبک زندگی امروز است اشاره بفرمایید

 

یکی از القابی که در زیارتنامه ایشان هم آمده و کمتر به آن پرداخته شده لقب «ممتحنه» است، چنانچه می فرماید: «يا مُمْتَحَنَةُ امْتَحَنَكِ اللهُ الَّذي خَلَقَكِ قَبْلَ اَنْ يَخْلُقَكِ». ممتحنه یعنی کسی که مورد امتحان قرار و امتحان پس داده است، نکته آن است که در این عبارت که در زیارت نامه آمده است در وصف حضرت این چنین جمله ای به کار رفته که: «آزمودت خدايي كه تو را آفريد، پيش از آنكه تو را بيافريند». این اتفاق و آزمودن برای عالمی است که خداوند در آن از همه بندگان پیمان گرفت.

 

در حقیقت حضرت فاطمه(س) در یک چنین امتحان مهمی قرار می گیرد و بر این اساس «ممتحنه» یکی از القاب ایشان می شود. نکته تربیتی و الگویی که می توانیم از این لقب استفاده کنیم آن است که ما باید به عنوان بندگان خدا همواره برای هر امتحانی آماده باشیم، امتحانات خداوند ممکن است از حیث مادی، مربوط به سلامت جسم، از دست دادن عزیزان و ... باشد. باید آماده باشیم تا از آن امتحان سربلند بیرون بیاییم همچنان که حضرت زهرا(س) به همین واسطه لقب ممتحنه را گرفتند.

 

بنابراین بزرگ ترین درس از این لقب در زندگی آن است که با توکل به خداوند در برابر سختی ها ایستادگی کنیم و هیچ وقت سرخورده و آزرده خاطر نشویم، بلکه برعکس با طمانینه و آرامش زندگی کرده و از مسیر عبودیت خداوند جا نمی زنیم. بنابراین سبک زندگی آرام با توجه به این لقب حضرت فاطمه(س) درس توکل به خدا در برابر امتحانات زندگی را می دهد.

 

در باب لقب صدیقه چه طور؟ آیا این صدیقه به معنای صداقت است یا معانی دیگری دارد که به واسطه آنها به حضرت این لقب داده شده است؟

 

این واژه باب مونث «تصدیق» است، از باب تصدیق نبوت و رسالت پدر بزرگوراشان و همچنین از جهت پذیرش اسلام با همه وجود این لقب را به ایشان داده اند، وقتی که می گوییم تصدیق، تصدیق یک پذیرش غیرعالمانه نیست، یک ایمان سربسته بدون آگاهی کامل نیست.

 

تصدیق یعنی با همه وجود اسلام و نبوت حضرت رسول(ص) را پذیرفتن به همراه اعتقادی با صداقت. ممکن است که گفته شود طبیعی است  که وقتی پیامبر(ص)، پدر حضرت زهرا(س) است باید او را تصدیق کند و این شاید امتیاز به حساب نیاید که نبوت پدر را پذیرفته اند در حالی که چنین نیست.

 

لقب صدیقه را برای حضرت فاطمه(س) به کار می برند و تازه صدیقه کبری هم گفته می شود یعنی اینکه در همان زمان بسیاری از زنان و مردان بودند که حتی  چه بسا از اقوام و نزدیکان حضرت رسول(ص) هم بودند اما ایمان نمی آوردند، به بیان دیگر صرف نسبت داشتن با پیامبر(ص) این اطاعت و تصدیق حاصل نشده است. صدیقه کبری یعنی تصدیق کننده بزرگ، آن هم با توجه به شرایطی که در آن زمان وجود داشت.

 

در ظرف زمانی امروز این القاب چه قدر می توانند چراغ راه و هدایت زندگی باشند؟

 

بسیاری از این القاب باید سرلوحه و سرمشق رفتار، سبک زندگی و منش ما قرار گیرد، حضرت زهرا(س) بیش از یکصد لقب دارد که اگر همین صدیق و صدیقه را بخواهیم الگو قرار دهیم و بگوییم که ما هم می خواهیم مانند حضرت زهرا(س) باشیم، سبک زندگی های ما رنگ و بوی دیگری خواهد گرفت.

پایان پیام/248

منبع: شبستان

کلیدواژه: دهه فجر انقلاب اسلامی ایام فاطمیه اردبیل اصفهان جشنواره فیلم فجر چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی کرمان خبرگزاری شبستان 22 بهمن القاب حضرت فاطمه س شهادت حضرت فاطمه زهرا س سبک زندگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۸۳۴۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تیم خور لارستان قهرمان لیگ دسته دو هندبال کشور شد

به گزارش خبرگزاری مهر، در مرحله فینال مسابقات هندبال لیگ دسته دو بانوان کشور که به میزبانی شورای ورزشی خور برگزار شد، تیم ستارگان خور موفق شد در دو بازی رفت و برگشت حریف قدرتمند خود تیم نهال خراسان جنوبی را شکست داده و عنوان قهرمانی مسابقات را از آن خود کند.

مسابقات لیگ دسته دو بانوان از اسفندماه ۱۴۰۲ با حضور ۲۳ تیم از سراسر کشور شامل ۱۲ تیم در منطقه شمال و ۱۱ تیم در منطقه جنوب آغاز شد که تیم‌های ستارگان خور و فولاد مبارکه سپاهان از منطقه جنوب و تیم‌های نهال خراسان جنوبی و آتریسا تهران موفق به حضور در دور دوم شدند.

دور دوم که به میزبانی شهر خور برگزار شد، مسابقات به صورت رفت و برگشت برگزار شد و دو تیم ستارگان خور و نهال خراسان جنوبی توانستند به فینال رقابت‌ها راه پیدا کنند.

هندبالیست‌های خوری با پیروزی بر خراسانی‌ها، ضمن قهرمانی در لیگ دسته دو کشور، جواز حضور در لیگ دسته یک هندبال بانوان در سال ۱۴۰۳ را نیز کسب کردند.

مراسم اختتامیه این مسابقات چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور غلامشاهی رئیس هیئت هندبال فارس، امام جمعه خور، سرمربی و کاپیتان سابق تیم ملی سرکار خدیجه قانع، اعضای شورای اسلامی خور، ندیمی نایب رئیس اداره ورزش و جوانان لارستان اعضای هیئت هندبال لارستان و اعضای شورای ورزشی خور در سالن ورزشی مجتمع فرهنگی ورزشی طوبی لار برگزار شد.

گفتنی است که کادر تیم ستارگان خور متشکل از زیبا جنیدی سرمربی، کبری جمالپور مربی، فریده حوادث مربی دروازه بان، ماریا جمالپور کمک مربی و ناهید یغما سرپرست تیم در این دوره از مسابقات لیگ دسته دو کشور بودند.

همچنین لیست بازیکنان تیم هندبال ستارگان خور شامل سمیه کاروانی، مریم انجام، کوثر فاتحی، فاطمه کاروانی، زهرا شعوری، زهرا عباسی، نجمه خلیل آزاد، فاطمه محبان، نیایش محمدیان، فاطمه فتانت، رقیه فتانت، ریحانه دویسری، فاطمه بهار سالار، زهرا رضایی، ملیکا صفی خانی، سارینا رستمی، فاطمه حسینی، فاطمه حسینی، زهرا پرکار، لیلا رضایی، فاطمه قنبرزاده و مرضیه قمی بود که با حمایت شورای ورزشی شهر خور توانستند به قهرمانی در لیگ دسته دوم هندبال بانوان کشور و صعود به لیگ دسته اول دست یابند.

کد خبر 6095120

دیگر خبرها

  • علم الهدی: امامت سیاسی دشمن دارد/ امام فقط شاگردپرور و عالم نیست؛ اصل امامت به تشکیل نظام رهبری و تشکیلات حکومت اجتماعی است
  • مشهد در سوگ ششمین ولی مسلمین/عطر شهادت در اجتماع صادقیون پیچید
  • اسامی دعوت شدگان به اردوی تیم ملی فوتسال بانوان
  • بازیکنان دعوت شده به اردوی تیم ملی فوتسال بانوان مشخص شدند
  • فال حافظ امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • مجالس شهدا میدان مقدس و اطهر حضرت فاطمه(س) است
  • 26 بازیکن به اردوی تیم ملی فوتبال زنان دعوت شدند
  • تیم خور لارستان قهرمان لیگ دسته دو هندبال کشور شد
  • تکمیل بخش عمده بزرگترین پروژه بازآفرینی شهری پایتخت تا آخر شهریور
  • توزیع ۱۰۰ بسته معیشتی در سپیدان